بتـــــاريخ : 11/30/2008 4:47:51 PM
الفــــــــئة
  • الصحــــــــــــة
  • التعليقات المشاهدات التقييمات
    0 1014 1


    كيف ترفع محتوى الطاقة في الطعام

    الناقل : mahmoud | العمر :35 | الكاتب الأصلى : د. حسني عوده | المصدر : sehha.com

    كلمات مفتاحية  :
    ترفع محتوى الطاقة الطعام

    الزبدة والسمن النباتي

    • أضف الزبدة والسمنة النباتية الى البطاطا المهروسة أو الحبوب ( ذرة, قمح, أرز, العدس...) أو الحبوب المجروشة أو الى المعكرونة أو الخضار المطبوخة,

    • أضفها الى الشوربات الجامدة و الصلصات

    • يمكن أن تضاف لأكلات السمك واللحم والبيض

    • يمكن استخدام السمنة النباتية (margarine ) المذابة لكي تغطس بها المأكولات البحرية والخضار

    الكريمات المخفوقة

    • استخدم المحليات (ذات المذاق أو الطعم الحلو) على الكريمات الساخنة والحلويات والجيلاتين و البودينغ والفواكه والكعك أو البسكويت المحمص

    • تناول البطاطا أو الفواكه المقطعة حديثا.

    الحليب و القشطة

    • يمكن استخدامه مع البيض و صلصات الفواكه

    • و مع puddings, and custards

    • استخدمه مع الحبوب الباردة والساخنة

    • اخلطه مع المعكرونة والأرز والبطاطا المسلوقة والمهروسة

    • يمكن سكبه على الدجاج والسمك عند تجفيفه وشويه.

    • استخدم الحليب كامل الدسم بدلا من خفيف الدسم

    • استخدم القشطة بدلا من الحليب في الوصفات الغذائية.

    الجبنة

    • تفتت فوق طبق البطاطا أو الخضروات

    • تضاف مع عجة البيض و الى السندويشات

    كريمة الجبنة

    • يمكن دهنها على الخبز والكعك وشرائح الفاكهة ويمكن أن تضاف الى الخضروات .

    • يمكن ان تشكل على هيئة كريات وتغطى بالجوز المطحون أو نخالة القمح

    القشدة المخمرة Sour Cream

    • تستخدم هذه القشطة (المروبة بإضافة البكتيريا إليها) في الشوربات الجامدة و في البطاطا المهروسة والمطبوخة والخضروات و الجبنة والمعكرونة و الصلصات واللحمة المطبوخة والسمك

    • تدهن على سطح الخبز والكعك والفواكه و حلويات الجيلاتين و الكيك

    • استخدمها لتغطيس الفواكه والخضروات

    الميونيز وصلصة الزيت والخل Salad Dressings and Mayonnaise

    • استخدمه مع السندويشات

    • استخدمه مع اللحمة والسمك والبيض سلطة الفواكه

    • استخدمه كمادة رابطة في croquettes وهي كريات من اللحم أو البطاطا المكسوة في الطحين المقلية بالزيت

    • استخدمه في الصلصات ومع أطباق الجيلاتين

    العسل وتطلي الفواكه والسكر Honey, Jam, and Sugar

    • يمكن أكله مع العسل أو الحبوب أو مشروبات الحليب ومع الفواكه وحلويات اللبن

    • يستخدم في تلميع اللحمة والدجاج

    النخالة

    • يستخدم في البسكويت والكعك والخبز

    • يمكن رشه على الخضروات واللبن و الآيس كريم و البودينغ و الفواكه

    • يمكن استبداله عن الخبز أو عن الأرز في البودينغ.

    الفواكه المجففة Dried Fruits

    • حاول طبخ الزبيب والخوخ والمشمش والتمر والقطين وتناولها عند وجبات الإفطار أو على شكل وجبات تحلية سريعة .

    • يمكن تناولها مع الكعك والخبز والكيك و الأرز و أطباق الحبوب و البودينغ وعلى صورة حشوة.

    • حشوة في الفطاير

    • يمكن أن تخلط مع الخضار المطبوخة كالجزر والبطاطا الحلوة ومع عجينة زبدة الفستق وجوزة البلوط

    البيض eggs

    • توضع شرائح البيض المسلوق على السلطات وأطباق الخضروات وعلى اللحمة المهروسة

    • تصنع الكستردة باغنائها بالبيض مع الحليب والسكر

    • يستخدم البيض وخصوصا محاحه في السندويشات ومع البطاطا المهروسة و مع الخضروات المقطعة و مع الصلصات ومن الضروري أن لا يتناول بشكل "ني" خوفا من البكتيريا الضارة

    • ومن المعلوم أن البيض يستخدم في صناعة الفطاير والمعجنات و العجة وغير ذلك

    جدول رقم 6. كيف ترفع محتوى البروتينات في الطعام

    • Hard or Semisoft Cheese Melt on sandwiches, bread, muffins, tortillas, hamburgers, hot dogs, other meats or fish, vegetables, eggs, desserts, stewed fruit, or pies.

    • Grate and add to soups, sauces, casseroles, vegetable dishes mashed potatoes, rice, noodles, or meatloaf.

    • Cottage Cheese/
      Ricotta Cheese Mix with or use to stuff fruits and vegetables.

    • Add to casseroles, spaghetti, noodles, and egg dishes, such as omelets, scrambled eggs, and souffles.

    • Use in gelatin, pudding-type desserts, cheesecake, and pancake batter.

    • Use to stuff crepes and pasta shells or manicotti.

    • Milk Use milk instead of water in beverages and in cooking when possible.

    • Use in preparing hot cereal, soups, cocoa, and pudding.

    • Add cream sauces to vegetables and other dishes.

    • Nonfat Instant Dry Milk Add to regular milk and milk drinks, such as pasteurized eggnog and milkshakes.

    • Use in casseroles, meatloaf, breads, muffins, sauces, cream
      soups, mashed potatoes, puddings and custards, and milk-based desserts.

    • Commercial Products See the section on "Commercial Products to Improve Nutrition" on page 10.

    • Use "instant breakfast" powder in milk drinks and desserts.
      Mix with ice cream, milk, and fruit or flavorings for a high-protein milkshake.

    • Ice Cream, Yogurt, and Frozen Yogurt

    • Add to carbonated beverages, such as ginger ale or cola.

    • Add to milk drinks, such as milkshakes.

    • Add to cereal, fruit, gelatin desserts, and pies; blend or whip with soft or cooked fruits.

    • Sandwich ice cream or frozen yogurt between cake slices, cookies, or graham crackers.
      Make breakfast drinks with fruit and bananas.

    • Eggs Add chopped, hard-cooked eggs to salads and dressings, vegetables, casseroles, and creamed meats.

    • Add extra eggs or egg whites to quiches and to pancake and French toast batter.

    • Add extra egg whites to scrambled eggs and omelets.

    • Make a rich custard with eggs, high-protein milk, and sugar.

    • Add extra hard-cooked yolks to deviled-egg filling and sandwich spreads.

    • Avoid raw eggs, which may contain harmful bacteria, because your treatment may make you susceptible to infection. Make sure all eggs you eat are well cooked or baked; avoid eggs that are undercooked.

    • Nuts, Seeds, and Wheat Germ

    • Add to casseroles, breads, muffins, pancakes, cookies, and waffles.

    • Sprinkle on fruit, cereal, ice cream, yogurt, vegetables, salads, and toast as a crunchy topping; use in place of bread crumbs.

    • Blend with parsley or spinach, herbs, and cream for a noodle, pasta, or vegetable sauce.

    • Roll banana in chopped nuts.

    • Peanut Butter

    • Spread on sandwiches, toast, muffins, crackers, waffles, pancakes, and fruit slices.

    • Use as a dip for raw vegetables, such as carrots, cauliflower, and celery.

    • Blend with milk drinks and beverages.

    • Swirl through soft ice cream and yogurt.

    • Meat and Fish

    • Add chopped, cooked meat or fish to vegetables, salads, casseroles, soups, sauces, and biscuit dough.

    • Use in omelets, souffles, quiches, sandwich fillings, and chicken and turkey stuffings.

    • Wrap in pie crust or biscuit dough as turnovers.
      Add to stuffed baked potatoes. 
       

    كلمات مفتاحية  :
    ترفع محتوى الطاقة الطعام

    تعليقات الزوار ()