الزبدة والسمن النباتي
أضف الزبدة والسمنة النباتية الى البطاطا المهروسة أو الحبوب ( ذرة, قمح, أرز, العدس...) أو الحبوب المجروشة أو الى المعكرونة أو الخضار المطبوخة,
أضفها الى الشوربات الجامدة و الصلصات
يمكن أن تضاف لأكلات السمك واللحم والبيض
يمكن استخدام السمنة النباتية (margarine ) المذابة لكي تغطس بها المأكولات البحرية والخضار
الكريمات المخفوقة
استخدم المحليات (ذات المذاق أو الطعم الحلو) على الكريمات الساخنة والحلويات والجيلاتين و البودينغ والفواكه والكعك أو البسكويت المحمص
تناول البطاطا أو الفواكه المقطعة حديثا.
الحليب و القشطة
يمكن استخدامه مع البيض و صلصات الفواكه
و مع puddings, and custards
استخدمه مع الحبوب الباردة والساخنة
اخلطه مع المعكرونة والأرز والبطاطا المسلوقة والمهروسة
يمكن سكبه على الدجاج والسمك عند تجفيفه وشويه.
استخدم الحليب كامل الدسم بدلا من خفيف الدسم
استخدم القشطة بدلا من الحليب في الوصفات الغذائية.
الجبنة
تفتت فوق طبق البطاطا أو الخضروات
تضاف مع عجة البيض و الى السندويشات
كريمة الجبنة
يمكن دهنها على الخبز والكعك وشرائح الفاكهة ويمكن أن تضاف الى الخضروات .
يمكن ان تشكل على هيئة كريات وتغطى بالجوز المطحون أو نخالة القمح
القشدة المخمرة Sour Cream
تستخدم هذه القشطة (المروبة بإضافة البكتيريا إليها) في الشوربات الجامدة و في البطاطا المهروسة والمطبوخة والخضروات و الجبنة والمعكرونة و الصلصات واللحمة المطبوخة والسمك
تدهن على سطح الخبز والكعك والفواكه و حلويات الجيلاتين و الكيك
استخدمها لتغطيس الفواكه والخضروات
الميونيز وصلصة الزيت والخل Salad Dressings and Mayonnaise
استخدمه مع السندويشات
استخدمه مع اللحمة والسمك والبيض سلطة الفواكه
استخدمه كمادة رابطة في croquettes وهي كريات من اللحم أو البطاطا المكسوة في الطحين المقلية بالزيت
استخدمه في الصلصات ومع أطباق الجيلاتين
العسل وتطلي الفواكه والسكر Honey, Jam, and Sugar
يمكن أكله مع العسل أو الحبوب أو مشروبات الحليب ومع الفواكه وحلويات اللبن
يستخدم في تلميع اللحمة والدجاج
النخالة
يستخدم في البسكويت والكعك والخبز
يمكن رشه على الخضروات واللبن و الآيس كريم و البودينغ و الفواكه
يمكن استبداله عن الخبز أو عن الأرز في البودينغ.
الفواكه المجففة Dried Fruits
حاول طبخ الزبيب والخوخ والمشمش والتمر والقطين وتناولها عند وجبات الإفطار أو على شكل وجبات تحلية سريعة .
يمكن تناولها مع الكعك والخبز والكيك و الأرز و أطباق الحبوب و البودينغ وعلى صورة حشوة.
حشوة في الفطاير
يمكن أن تخلط مع الخضار المطبوخة كالجزر والبطاطا الحلوة ومع عجينة زبدة الفستق وجوزة البلوط
البيض eggs
توضع شرائح البيض المسلوق على السلطات وأطباق الخضروات وعلى اللحمة المهروسة
تصنع الكستردة باغنائها بالبيض مع الحليب والسكر
يستخدم البيض وخصوصا محاحه في السندويشات ومع البطاطا المهروسة و مع الخضروات المقطعة و مع الصلصات ومن الضروري أن لا يتناول بشكل "ني" خوفا من البكتيريا الضارة
ومن المعلوم أن البيض يستخدم في صناعة الفطاير والمعجنات و العجة وغير ذلك
جدول رقم 6. كيف ترفع محتوى البروتينات في الطعام
Hard or Semisoft Cheese Melt on sandwiches, bread, muffins, tortillas, hamburgers, hot dogs, other meats or fish, vegetables, eggs, desserts, stewed fruit, or pies.
Grate and add to soups, sauces, casseroles, vegetable dishes mashed potatoes, rice, noodles, or meatloaf.
Cottage Cheese/ Ricotta Cheese Mix with or use to stuff fruits and vegetables.
Add to casseroles, spaghetti, noodles, and egg dishes, such as omelets, scrambled eggs, and souffles.
Use in gelatin, pudding-type desserts, cheesecake, and pancake batter.
Use to stuff crepes and pasta shells or manicotti.
Milk Use milk instead of water in beverages and in cooking when possible.
Use in preparing hot cereal, soups, cocoa, and pudding.
Add cream sauces to vegetables and other dishes.
Nonfat Instant Dry Milk Add to regular milk and milk drinks, such as pasteurized eggnog and milkshakes.
Use in casseroles, meatloaf, breads, muffins, sauces, cream soups, mashed potatoes, puddings and custards, and milk-based desserts.
Commercial Products See the section on "Commercial Products to Improve Nutrition" on page 10.
Use "instant breakfast" powder in milk drinks and desserts. Mix with ice cream, milk, and fruit or flavorings for a high-protein milkshake.
Ice Cream, Yogurt, and Frozen Yogurt
Add to carbonated beverages, such as ginger ale or cola.
Add to milk drinks, such as milkshakes.
Add to cereal, fruit, gelatin desserts, and pies; blend or whip with soft or cooked fruits.
Sandwich ice cream or frozen yogurt between cake slices, cookies, or graham crackers. Make breakfast drinks with fruit and bananas.
Eggs Add chopped, hard-cooked eggs to salads and dressings, vegetables, casseroles, and creamed meats.
Add extra eggs or egg whites to quiches and to pancake and French toast batter.
Add extra egg whites to scrambled eggs and omelets.
Make a rich custard with eggs, high-protein milk, and sugar.
Add extra hard-cooked yolks to deviled-egg filling and sandwich spreads.
Avoid raw eggs, which may contain harmful bacteria, because your treatment may make you susceptible to infection. Make sure all eggs you eat are well cooked or baked; avoid eggs that are undercooked.
Nuts, Seeds, and Wheat Germ
Add to casseroles, breads, muffins, pancakes, cookies, and waffles.
Sprinkle on fruit, cereal, ice cream, yogurt, vegetables, salads, and toast as a crunchy topping; use in place of bread crumbs.
Blend with parsley or spinach, herbs, and cream for a noodle, pasta, or vegetable sauce.
Roll banana in chopped nuts.
Peanut Butter
Spread on sandwiches, toast, muffins, crackers, waffles, pancakes, and fruit slices.
Use as a dip for raw vegetables, such as carrots, cauliflower, and celery.
Blend with milk drinks and beverages.
Swirl through soft ice cream and yogurt.
Meat and Fish
Add chopped, cooked meat or fish to vegetables, salads, casseroles, soups, sauces, and biscuit dough.
Use in omelets, souffles, quiches, sandwich fillings, and chicken and turkey stuffings.
Wrap in pie crust or biscuit dough as turnovers. Add to stuffed baked potatoes.