- دايما أكتر حاجة بتوتّر ست البيت هي عزومات رمضان؛ وممكن تحسّ إنها مش عارفة تعمل إيه وتحضّر للعزومة إزاي؟
فيه خطوات بسيطة ممكن ست البيت تمشي عليها وهي بتحضّر للعزومة، ولازم يكون عندها دايما نظام بتمشي عليه علشان تحضّر لأي عزومة سواء في رمضان أو في الأيام العادية، وساعتها هتلاقي إن الموضوع هيمشي عادي جداً وسهل وبسيط..
ودلوقتي تعالي نشوف مع بعض إزاي نحضّر قائمة بالأكل اللي هنعمله في العزومة..
- أولا لازم نكتب في الورقة، إيه الأصناف اللي هنقرّر نعملها يوم العزومة، وعلشان نختار الأصناف الصحيحة لازم نمشي تبعا لخريطة فيها 6 عناصر أساسية؛ وهما: الطبق الرئيسي، وطبق الخضار، والسلطة، والنشويات، والطبق الجانبي، والشوربة، لو أنا عملت طبق واحد من الـ 6 حاجات دول، يبقى أنا كده عندي سفرة متكاملة.
- الطبق الرئيسي.. بيبقى اللحوم بأنواعها، وطبعاً باختار الخضراوات اللي تناسبها، والسلطة ممكن اعمل منها نوع أو اثنين على حسب وقتي وعلى حسب إمكانياتي.
- الطبق الجانبي ممكن تعمليه لو عندك وقت؛ علشان تزوّدي شكل السفرة وتبقى منوّعة أكتر، وممكن تعملي مثلا سمبوسك أو مومبار، أو فطائر محشية.
- طبق الشوربة من الأطباق الأساسية على السفرة وخصوصا في رمضان، وبيبقى الطبق الافتتاحي، وفيه منها أصناف كتيرة جدا ممكن تختاري منها؛ زي: شوربة الكوسة، وشوربة البطاطس، وشوربة الطماطم.
- طبق السلطة وده بيبقى طبق مهم جدا على السفرة الرمضانية، وتقدري تنوّعي فيه زي ما أنت عايزة، وكمان يُفضّل إنك تعملي أكتر من نوع سلطة.
- الحلويات هي طبعاً العنصر الأخير في العزومة ، وبعد ما نكون خلّصنا تفكير في الأصناف اللي هنعملها كلها، نبدأ نفكّر في إيه الحلو اللي هنعمله، إنما لمّا نيجي ننفّذ يُستحسن إننا نعمل الحلو الأول؛ علشان لو فيه صنف محتاج إنه يسقع أو يتجمّد زي الجيلي مثلاً، وبعد كده نبتدي نركّز في العزومة اللي بنعملها.
يُفضّل إنك تبدئي في التحضير للعزومة من قبلها بيومين، علشان أعصابك تهدى وتحسي إنك مستعدة كويس.
ولازم تكوني عارفة كويس إيه الأصناف اللي هتعمليها في يوم العزومة؛ علشان تتأكدي إن كل الحاجات اللي هتحتاجي ليها موجودة عندك، وما تتفاجئيش في يوم العزومة إن فيه حاجة ناقصة عندك.
ولازم تعرفي إن اليوم السابق ليوم العزومة بيكون في نفس أهمية يوم العزومة؛ لإنك ممكن تحضّري فيه الحاجات الأساسية اللي ينفع إنك تحضّريها وتشيليها في الثلاجة من غير ما يحصل لها حاجة.
يعني ممكن تعصجي اللحمة المفرومة اللي هتستخدميها في صواني الجلاش والمكرونة بالبشاميل، وتتبلي الفراخ واللحمة اللي هتعمليها في الصواني، وكمان ممكن تحشي السمبوسك وتشيليها في الثلاجة، ولو هتعملي محشي ممكن إنك تحشيه وتشيليه في الثلاجة.
- تنظيم المطبخ بعد العزومة، بيكون مُتعب أكتر من التحضير للعزومة نفسها، وخصوصا إننا بنكون مرهقين بعد يوم طويل من التحضير.. إزاي نتعامل مع المشكلة دي؟
لو كنّا اتّبعنا الخطوات اللي قلنا عليها، من ترتيب المطبخ، وتنظيم الحاجات اللي هنستعملها فيه أثناء التحضير للعزومة، أكيد هيبقى الموضوع أسهل بكتير.
بس لازم نراعي وإحنا بنجهّز الأكل، إننا نرتّب المطبخ أول بأول ونخلّيه زي ما كان، يعني بعد ما نخلص تحضير الأكل، لازم نغسل الحلل والأطباق اللي استخدمناها في التحضير، وننظّف المطبخ، بحيث إن المطبخ يبقى نضيف وفاضي؛ علشان يستقبل الأطباق بعد ما نخلّص الأكل، وبكده هتقدري تخلصي بسرعة وترتاحي بعد الفطار، والموضوع ده لازم نعمله سواء عندنا عزومة أو لأ.